Geniet van wellness met overnachting
 Terug

Wie is wie?

23/12/2016
Mannen besteden minder tijd aan het boeken van hun reis dan vrouwen. Jonge reizigers zijn geneigd om later te beginnen met het plannen van hun reis. En 59% van de reizigers begint de volgende reis te plannen tussen een en drie maanden voor vertrek.

Dit zijn slechts enkele bevindingen van de meest recente TripBarometer1 enquête van TripAdvisor. Samen met onafhankelijk onderzoeksbureau Ipsos hebben we 36.000 reizigers gevraagd hoe ze hun vakantie plannen en boeken. Daarbij hebben we vier trends in boekingsgedrag en zes verschillende reizigerstypes ontdekt. Klik op de link 'Het volledige rapport' aan de rechterkant om het volledige TripBarometer-rapport van 2016 (in het Engels) te downloaden.

Vier gedragstypes gebaseerd op de manier waarop reizigers hun reis boeken:

Vluchtboekers (48% van de respondenten):

Boeken eerst vlucht en bestemming.
Zijn bestemmingsgericht. Ze reizen voornamelijk om andere culturen te ontdekken.
Gaan meestal langer op vakantie, waarbij vluchten vaak duurder zijn.
 

Hotelboekers (29% van de respondenten):

Beginnen met het zoeken en boeken van accommodaties.
Nemen beslissingen op basis van prijs en geven de voorkeur aan gezinsvriendelijke bestemmingen.
De helft van alle hotelboekingen bestaat uit een weekendje weg.
 

Individualisten (13% van de respondenten):

Boeken snel en besteden niet zo veel tijd aan planning.
Zijn meestal zakelijke reizigers of gaan lang op vakantie.
Zijn gewoontedieren: 17% kiest bestemmingen die hij/zij elk jaar bezoekt.
 

Gebalanceerde boekers (10% van de respondenten):

Zijn net zo gek op nieuwe culturen als op goede reisaanbiedingen.
Investeren tijd in het zoeken naar bestemmingen.
Reizen ongeveer even lang als andere reizigers.

Zes reizigerstypes op basis van de houding, boekingsvoorkeuren, leeftijd en inkomen:

Waardezoekers zijn reizigers die zeggen: "We willen het meeste uit onze vakantie halen". Reizen vaak met kinderen, hebben een gemiddeld inkomen en vallen voornamelijk in deleeftijdscategorie van 25-34. Ze gebruiken TripAdvisor vooral voor het vinden van aanbiedingen, babysitservice en kinderclubs. Ze plannen voornamelijk op hun smartphone. Strandvakanties zijn een favoriet bij de personen in deze groep.
 
Luxereizigers zijn reizigers die zeggen: "We willen genieten en geld uitgeven". Dit zijn personen met een hoog inkomen die reizen met een partner en een aanzienlijk budget hebben. Ze vallen voornamelijk in de leeftijdscategorie van 25-49. Ze houden van warme en zonnige bestemmingen en steden en stranden staan bovenaan hun lijst van de plekken waar ze naartoe gaan. Ze bezoeken TripAdvisor voordat ze boeken. 90% geeft aan dat waarderingen op beoordelingswebsites invloed hebben bij het nemen van de uiteindelijke boekingsbeslissing.
 
Sociale reizigers zijn reizigers die zeggen: "We willen in contact komen met andere reizigers". Ze reizen niet alleen en brengen hun tijd het liefst door met vrienden en familie. Ze maken daarnaast gebruik van babysitservice en kinderclubs, aangezien ze vaak met kinderen reizen. Ze worden vaak beïnvloed door mond-tot-mondreclame en aanbevelingen van andere reizigers en geven meestal de voorkeur aan strandvakanties. Ze gebruiken TripAdvisor om verborgen schatten te ontdekken, hebben een gemiddeld tot hoog inkomen en vallen meestal in de leeftijdscategorie van 25-49.
 
Onafhankelijke reizigers zijn reizigers die zeggen: "Ik wil het graag op mijn manier". Ze reizen graag alleen en nemen onafhankelijke reisbeslissingen. Ze willen avontuur en gebruiken online onderzoek om dit te vinden. Cultuur is belangrijk voor ze, het klimaat niet. Ze hebben meestal een laag of hoog inkomen en vallen in de leeftijdscategorie van 25-49. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk een TripAdvisor-beoordeling op social media delen.
 
Onderzoekers zijn reizigers die zeggen: "We willen het perfect". Ze besteden veel tijd aan zoeken naar bestemmingen, activiteiten, restaurants en accommodaties en doen dit meestal op laptops. Ze besteden extra geld aan iets speciaals. Ze hebben vaak een hoog inkomen, vallen in de leeftijdscategorie van 25-49 en reizen met een partner.  Onderzoekers gebruiken TripAdvisor om de mening van de consument te lezen bij het kiezen van elke etappe van dereis.
 
Gewoontereizigers zijn reizigers die zeggen "We willen het eenvoudig en gemakkelijk": Ze gaan vaak meerdere keren naar dezelfde locaties, zodat ze niet veel tijd hoeven te besteden aan planning of onderzoek. Voor hen draait reizen meer om ontspannen dan om activiteiten. Dit zijn grotendeels mannen die vaak alleen op vakantie gaan. Ze hebben meestal een laag inkomen en vallen in de leeftijdscategorie 35-64.